Dijous, 5 de Desembre de 2019 Pasqual MaragallCastellanoPasqual MaragallEnglish
Pasqual Maragall
Inici | Pensament | Llibres sobre Pasqual Maragall
Llibres sobre Pasqual Maragall
Pasqual Maragall: pensament i acció.
Pasqual Maragall: pensament i acció.
Badia, Jaume; Bellmunt, Jaume; Brugué, Joaquim; Fuster, Joan; Nel·lo, Oriol. Coord. Claret, Jaume
Barcelona: La Magrana, 2017

Sinopsis

Pasqual Maragall i Mira ha tingut una presència activa en la vida política a Barcelona, Catalunya i a Espanya durant més de quaranta anys. Aquesta irradiació l'ha projectat com una de les figures catalanes contemporànies de rellevància internacional. Conegudes com són algunes de les seves actuacions i manifestacions públiques, en canvi no comptem encara amb una valoració prou completa que ens permeti copsar la seva figura en totes les seves dimensions. Amb la voluntat de donar a conèixer la riquesa del seu pensament i del seu projecte, aquest llibre aborda una sèrie d'eixos decisius enla seva trajectòria: l'acció política com a eina de canvi social; la ciutat i el territori com a espai d'intervenció pública; la visió d'una Catalunya projectada cap a Espanya i Europa; les polítiques de govern com a producte d'una obra de conjunt; i els Jocs Olímpics del 1992 com a paràbola d'una experiència pública reeixida. Aquesta revisió de l'obra i les reflexions de Maragall ens revela la vigència de les seves idees i intuïcions i, sobretot, la continuïtat de les seves preocupacions principals, tant en l'escenari polític més proper com a escala global.

ISBN: 9788482648231

 
Governar la Barcelona real: Pasqual Maragall i el dret a la ciutat metropolitana.
Governar la Barcelona real: Pasqual Maragall i el dret a la ciutat metropolitana.
Mariona Tomàs Fornés
Barcelona: Fundació Catalunya Europa, 2017

Monografia resultant del segon ajut a la recerca Llegat Pasqual Maragall. La doctora en estudis urbans, Mariona Tomàs analitza en aquesta recerca el pensament i l’acció política metropolitana de Pasqual Maragall des de finals de 1970 fins al 2006.

El llibre és el número 2 de la Col·lecció Recerca - Llegat Pasqual Maragall.

Text a la contracoberta:

Aquesta recerca analitza el pensament i l'acció política de Pasqual Maragall en relació amb l'àrea metropolitana de Barcelona des de finals dels anys 1970 fins al 2006. Gràcies a una exhausitva anàlisi documental i la realització d'entrevistes, la recerca aprofundeix en la concepció política del que ell anomena la Barcelona real o la ciutat metropolitana. Com a alcalde de Barcelona i President de la Corporació Metropolitana de Barcelona (CMB), Maragall reivindica el dret a la ciutat metropolitana i la necessitat de comptar amb un govern metropolità fort. Tanmateix, la seva visió territorial xoca amb la del Govern de la Generalitat, liderat per Jordi Pujol, i tampoc és compartida pel conjunt d'alcaldes metropolitans.

L'autora mostra també l'evolució del pensament metropolità de Maragall un cop dissolta la CMB l'any 1987 i posteriorment com a cap de l'oposició al Govern i com a President de la Generalitat. El seu discurs, adpatat al nou context, manté una línia de continuïtat respecte a les idees anteriors. El debat actual sobre com governar la Barcelona real no es pot entendre sense el llegat de Pasqual Maragall i la seva lluita pel dret a la ciutat metropolitana.

Accés al llibre en format digital: http://www.catalunyaeuropa.net/ca/publicacio_fce/582/ 
Catalunya, xarxa de ciutats: el municipalisme de Pasqual Maragall i la seva influència en la governança de Catalunya.
Catalunya, xarxa de ciutats: el municipalisme de Pasqual Maragall i la seva influència en la governança de Catalunya.
Marc Pradel Miquel
Barcelona: Fundació Catalunya Europa, 2016

Treball resultant de l'ajut de recerca del programa Llegat Pasqual Maragall.

Text a la contraportada:

Catalunya, xarxa de ciutats analitza el pensament i l'acció municipalista de Pasqual Maragall, traçant una línia de continuïtat entre la seva contribució a la transformació de la ciutat de Barcelona i l'impuls al municipalisme català durant el seu mandat com alcalde (1982-1997) i la seva acció política com a President de la Generalitat entre 2003 i 2006.

L'autor d'aquesta recerca defineix les principals característiques del pensament municipalista de Maragall, que entronca clarament amb la tradició del catalanisme progressista, i ens mostra la coherència entre l'acció política del Maragall alcalde i l'acció política del Maragall President, que impulsa l'enfortiment institucional dels governs locals i la descentralització de les polítiques sectorials del Govern de la Generalitat.

El llibre en format digital: http://catalunyaeuropa.net/ca/publicacio_fce/573/

 
Maragall vs. Alzheimer: una crònica.
Maragall vs. Alzheimer: una crònica.
Àngela Vinent
Barcelona: Cromosoma, 2010

El progrés és lent, lentíssim, en la millora dels instruments pel tractament de la malaltia que porta el nom de qui el va identificar fa uns anys: el Dr. Aloise Alzheimer. Hem anat i tornat de la lluna però encara hem de tancar en residències, a manca d’altres espais, als malalts que hauriem de tenir dormint a casa i passant, la resta del temps, en un centre de dia del barri. L’activitat, els esports, els espectacles,…són certament els millors aliats. La curosa crònica que ha escrit l’Àngela Vinent reflecteix aquesta manera de veure les coses, crec.

Pròleg de Pasqual Maragall que apareix manuscrit en el llibre.

Dues edicions: una en català i l'altra en castellà.


 
Els quatre presidents: entrevistes a Tarradellas, Pujol, Maragall i Montilla.
Els quatre presidents: entrevistes a Tarradellas, Pujol, Maragall i Montilla.
Josep M. Muñoz (ed.)
Barcelona: L'Avenç, 2010

Del pròleg de Ferran Mascarell:

“El llibre que teniu a les mans recull les sis entrevistes llargues amb els quatre darrers Presidents de la Generalitat de Catalunya publicades a L’AVENÇ. Tots quatre han suposat ruptures amb els seus predecessors, però vistos en conjunt magnifiquen la voluntat dels catalans per aconseguir eixamplar i per fer respectar el seu dret a l’autogovern. Tots quatre han sumat caràcter, intel·ligència, possibilisme, coratge, tenacitat, realisme, personalitat i pragmatisme. Tots quatre assenyalen les especials circumstàncies polítiques en què viu, encara, Catalunya. [...] Quatre maneres d’entendre la identitat i d’interpretar la realitat social, però una manera comuna d’afrontar-la: els quatre són hereus d’allò que Pierre Vilar anomenava el substrat comú, el catalanisme. Un catalanisme entès com a voluntat d’autogovern i sentit de nació; un catalanisme reformista envers la idea d’Espanya i la configuració de l’Estat. Un catalanisme que, amb els matisos que expressen cadascun dels quatre presidents, denota la base profundament democràtica de la identitat catalana.”

 
Pasqual Maragall: sense protocol.
Pasqual Maragall: sense protocol.
Pepa Álvarez
Barcelona: Fundació Rafael Campalans, 2010

Aquest llibre és una selecció curada de fotografies que immortalitzen els tres anys anteriors de l’arribada de Pasqual Maragall al Palau de la Generalitat, l’any 2003. Aquest àlbum gràfic és una mostra del caràcter i la manera d’entendre la política d’algú amb “una mirada clara, neta, d’una il·limitada capacitat per generar complicitats”, com indica Jordi William Carnes, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, a la presentació del llibre.

Els recursos obtinguts de la venda d’aquesta publicació seran destinats a Alzheimer International-Fundació Pasqual Maragall.

 
Pasqual Maragall: el hombre y el político (en castellà).
Pasqual Maragall: el hombre y el político (en castellà).
Esther Tusquets i Mercedes Vilanova
Barcelona: Ediciones B, 2008

Sinopsi de l'editorial:

Després de llargues converses amb Pasqual Maragall i la seva muller Diana Garrigosa, Esther Tusquets i Mercedes Vilanova ens ofreixen una semblança completa de l'home que va dirigir la Barcelona dels Jocs Olímpics i que va abanderar la polèmica de l'Estatut, i procuren buscar resposta als diversos interrogants que han marcat la vida i la carrera d'un home titllat amb freqüència d'imprevisible, i una figura clau per entendre la política dels últims anys.

Inclou dos plecs de fotos amb més de 65 imatges extretes del seu arxiu familiar.

 
Los Gobiernos de la Generalitat (en castellà).
Los Gobiernos de la Generalitat (en castellà).
Anguera, Pere i Duch, Montserrat
Barcelona: Editorial Síntesis, 2008

Estudi rigorós, amb diverses aportacions inèdites, que ofereix al lector una visió sintètica i a la vegada analítica de l'ús del poder i les seves realitzacions en la gestió pública dels governs autònoms catalans.

Els autors exposen els precedents de la reclamació d'autogovern i les consecucions i fracassos d'aquest, els partits polítics protagonistes i les biografies dels seus sis presidents: Macià, Companys, Irla, Tarradellas, Pujol i Maragall. El llibre conclou amb els debats sobre el nou Estatut i l'elecció del president José Montilla, de l'actual govern tripartit.

 
Mil dies amb PM: crònica viscuda de la presidència de Pasqual Maragall.
Mil dies amb PM: crònica viscuda de la presidència de Pasqual Maragall.
Mercader, Jordi
Barcelona: La Magrana, 2008

Aquesta és la crònica de mil dies trepidants, els que van servir de marc temporal als primers compassos del postpujolisme i a la controvertida primera experiència de Govern «catalanista i d'esquerres» des del temps de la II República, anomenat per uns «Govern tripartit» i per altres, despectivament, el Dragon Khan.

Jordi Mercader, estret col·laborador del president Pasqual Maragall, ofereix el seu punt de vista d'aquest miler de dies apassionant en què van cristal·litzar tota mena de iniciatives, com la redacció del nou Estatut d'Autonomia, però també de polèmiques agres i de tensions polítiques del tot inèdites en el panorama català i espanyol. Un llibre amb què segurament no tothom estarà d'acord, però també un llibre sincer sobre un període que va canviar el mapa polític català. 
Una agenda imperfecta: amb Maragall i el projecte de canvi.
Una agenda imperfecta: amb Maragall i el projecte de canvi.
Vallès, Josep Maria
Barcelona: Edicions 62, 2008

Visió personal sobre l’experiència de govern de l’exconseller Josep Maria Vallès durant l’època del govern tripartit presidit per Pasqual Maragall (2003-2006).

Text a la contraportada:

El descrèdit de la política actual és força generalitzat en els països democràtics. A Catalunya, als problemes propis de tota societat complexa se suma el pòsit d’una història molt accidentada i l’interrogant d’un futur nacional massa incert. Aquesta realitat s’ha fet més evident en aquests darrers anys quan l’agenda política inspirada per Pasqual Maragall els ha volgut tractar obertament.

Una invitació de Pasqual Maragall el 1999 va portar Josep M. Vallès a deixar temporalment la seva funció universitària i a passar de la ciutadania activa a la política institucional, fins a convertir-se en Conseller de Justícia del Govern del President Maragall (2003-2006). En aquesta peripècia vital, ha pogut veure de prop les llums i les ombres d’un dels períodes polítics més interessants i intensos que Catalunya ha viscut els darrers trenta anys.

Sense entretenir-se en els detalls, Josep M. Vallès ens ofereix un balanç sobre el desplegament d’una agenda política molt ambiciosa. En aquest balanç personal registra encerts i errors propis i identifica els obstacles i les resistències –en les institucions, en els partits, en els mitjans de comunicació- amb els quals s’ha enfrontat un projecte de canvi que continua vigent. 
La saga dels Maragall: de Sant Gervasi a la plaça Sant Jaume, una família i el poder.
La saga dels Maragall: de Sant Gervasi a la plaça Sant Jaume, una família i el poder.
Batallé, Víctor
Barcelona: L'Esfera dels Llibres, 2005

Sinopsi de l'editorial:

Durant la industrialització de Catalunya, un besavi, Josep Maragall, que intenta crear riquesa. En el ressorgir de les lletres catalanes, un avi, Joan Maragall, poeta i escriptor polèmic, que introdueix a casa nostra els poetes i els filòsofs alemanys i l'empenta vital que representen. En la República, i durant la Guerra Civil, un pare, Jordi Maragall, filòsof ell mateix, professor universitari, desvetllador de consciències i amistats que, en una lluita sorda però valenta contra el franquisme, defensa la visió particular d'una Catalunya que, pesi a qui pesi, sent unida a Espanya.

I, ara, uns fills, Pasqual i Ernest Maragall, immersos en l'objectiu d'una visió catalana amb espais més oberts, amb una nova manera d'entendre el país i d’entendre'ns amb la resta d’Espanya.

També hi trobareu, en aquesta saga, les ombres, els moments difícils, els dubtes i les vacil·lacions, que també ells, com tots els que al llarg dels anys han lluitat per a assolir el poder i el destí de Catalunya, han hagut de superar amb esforç. I, potser no sempre amb encert. 
Maragallades: diccionari d'un canvi.
Maragallades: diccionari d'un canvi.
Planella, Vicenç; Carvajal, Mont
Barcelona: Ara Llibres, 2005

Sinopsi dels autors:

Teniu a les mans un llibre que conté material únic i indispensable. I ess que les intervencions de Pasqual Maragall mai deixen indiferent, ja sigui gràcies a la seva espontaneïtat, als seus embolics dialèctics o a allò que se'n diuen problemes del directe. Per això els periodistes que l'acompanyaven durant el cicle electoral van tenir l'original idea de recollir-les per crear aquesta singular obra. L'objectiu de "Maragallades" és molt senzill: Volem satisfer una de les peticions que Pasqual Maragall ens va adreçar durant la campanya als periodistes per si un dia es convertia en president de la Generalitat. Ens va dir: Foteu-me canya, i això fem. 
Pasqual Maragall. Els presidents de la Generalitat de Catalunya [DVD].
Pasqual Maragall. Els presidents de la Generalitat de Catalunya [DVD].

Barcelona: Enciclopèdia Catalana; Vernal; Televisió de Catalunya, DL 2005

Col·lecció Els presidents de la Generalitat de Catalunya, 7

Sinopsi de l'editorial:

La col·lecció és un recull de documentals emesos per Televisió de Catalunya amb la qual volem donar a conèixer una visió completa de la trajectòria de cadascun dels Presidents de la Generalitat i del moment en què van desenvolupar la seva tasca. 
Campanya Maragall.
Campanya Maragall.
Oriol Molas
Editorial Mediterrània i Fundació Rafael Campalans, 2000

Prefaci del llibre:

"Campanya Maragall". Dues paraules que porten molts records a tots aquells que van tenir algun tipus de vinculació o de relació amb la campanya. Aquest és el títol que s'ha escollit perquè recrea l'atmosfera de la campanya del candidat Maragall a la Presidència de la Generalitat.

Totes les campanyes electorals tenen les seves anècdotes, les seves imatges, els seus discursos, però no han tingut el seu fotògraf. La campanya autonòmica de Pasqual Maragall ha tingut la mirada fotogràfica d'Oriol Molas que va realitzar sis mil fotografies durant aquest període. El lector té, entre les seves mans, una selecció segons el criteri de l'autor. No hi ha text, les imatges són el fil conductor de la narració del llibre.

Protagonistes anònims, gent, sentiments, sensacions, victòria i derrota en una nit final, la fredor dels resultats, el final d'una campanya que és l'inici de tot, són els impactes visuals d'aquest llibre.

La Fundació Rafael Campalans ha volgut, amb aquest llibre, deixar un record gràfic d'aquella campanya que va tancar una etapa política d'aquest país i va encetar una de nova. Després del 17 d'octubre de 1999, res no serà igual a Catalunya. Ha començat el canvi.

Fundació Rafael Campalans 
El maragallisme de la A a la Z.
El maragallisme de la A a la Z.
Pasqual, Josep Maria
Barcelona: Mediterrània, 1999

Vocabulari bàsic de la política catalana a la fi del segle XX

 
1 - 15 | 16 - 30    BackNext

Sobre aquest lloc web | Avís legal | Contacte | © 2007 Oficina de Pasqual Maragall i Mira